Er zijn veel ontwikkelingen rondom de zorg voor het zieke kind en het gezin. Er komen steeds meer bijscholingen en trainingen ter preventie. Een ontwikkeling die al gaande is en voor de toekomst steeds belangrijker gaat worden. Als kinderverpleegkundige werken we steeds meer preventief en gezondheidsbevorderend. We hebben enkele interessante bijscholingen op een rijtje gezet. Je leest het op deze pagina.
In Nederland zijn er veel kinderen die in het ziekenhuis een erg vervelende ervaring op hebben gedaan ten aanzien van het uitvoeren van handelingen onder dwang en drang. Dit willen wij als kinderverpleegkundigen niet meer. Er zijn diverse methoden gericht op het comfort van het kind zodat een handeling als niet of minder belastend wordt ervaren.
De training is toegankelijk voor alle kinderverpleegkundigen die werkzaam zijn in de eigen leefomgeving van kind en gezin, ongeacht vooropleiding. In deze training krijg jij alle kennis mee die jij nodig hebt om je als kinderverpleegkundige te kunnen ontwikkelen in het inventariseren, indiceren en organiseren vam kinderverpleegkundige zorg in de eigen leefomgeving van kind en...
Het UMC Utrecht heeft een nieuwe e-learning ontwikkeld over het belang van slaap voor (chronisch) zieke kinderen. Slaap wordt nog altijd onderschat als het gaat om de medicinale kracht van rust tijdens het fysieke herstel van kinderen. De e-learning heeft als doel om zowel zorgverleners als ouders bewuster te maken van slaap als een van de belangrijkste aandachtspunten tijdens de jaren van groei, ontwikkeling en bij ziekte en herstel.
Rouw kan omschreven worden als verdriet om het verlies van iets of iemand waar veel van gehouden werd, zoals een relatie, een vriendschap of een (gezonde) ouder. Rouw heeft vele verschijningsvormen en heeft invloed op het zelfvertrouwen, de identiteitsvorming en het gedrag van de jongeren.
Een vervelende ervaring kun je ook voorkomen door de inzet van medicamenteuze interventies. In de huidige tijd wordt vaak al wel verdovende crème gebruikt voor het toedienen van een punctie, maar daarnaast zijn er meerdere mogelijkheden zoals de PSA die ingezet kunnen worden. Hiervoor worden door diverse (academische) ziekenhuizen trainingen gegeven. Enkele veelvoorkomende voorbeelden van PSA technieken zijn: Midazolam en Lachgas. Check de volgende site voor meer informatie over PSA:
Hieronder valt de kinderpalliatieve zorgverlening, deze zorg wordt ingezet aan kinderen die een levensduurverkortende of levensbedreigende aandoening hebben. Het is voor het kind en het gezin enorm belangrijk dat zij vanaf het moment dat de diagnose gesteld is tot aan het moment van overlijden de best mogelijke zorg krijgen zodat het kind zo lang mogelijk comfortabel blijft. Door het Kenniscentrum kinderpalliatieve zorg worden jaarlijks trainingen aangeboden aan professionals rondom de zorg voor het zieke kind. Ook kun je op de site van het kenniscentrum heel veel bruikbare informatie vinden ten aanzien van palliatieve zorg rondom het kind en het gezin.
Wanneer je als kinderverpleegkundige in de thuissituatie in aanraking komt met kinderen die een canule hebben en/of die beademend worden is het belangrijk dat jij een training hiervoor volgt waarin je bekwaam wordt verklaard. Deze trainingen kun je volgen bij één van de vier Centra voor Thuisbeademing in Nederland (CTB). Deze centra voor thuisbeademing zijn te vinden in: UMC Utrecht, Academisch Ziekenhuis Maastricht, Universtair Medisch Centrum Groningen, Erasmus MC en Sophia kinderziekenhuis Rotterdam (heeft tevens een speciaal centrum voor kinderen).