Events

Nieuwsbrief

Inloggen

a

Menu

Functionele buikklachten

02nov09:0016:30Functionele buikklachten

Details event

Donderdag 2 november 2023, Ede

 

Impact op het leven van kinderen en hun families is aanzienlijk

 

Chronische buikpijn is één van de meest voorkomende symptomen op de kinderleeftijd, met prevalentiecijfers in westerse landen die variëren van 9,9 tot 27,5%. In 2 tot 4 procent van de consulten bij de kinderarts is chronische buikpijn de reden van de komst. Bij ongeveer 90% van de kinderen die zich presenteren met buikpijn wordt uiteindelijk geen organische oorzaak gevonden en is er sprake van een vorm van functionele buikpijn.

De impact van functionele buikpijn op het leven van deze kinderen en hun families kan aanzienlijk zijn. De kwaliteit van leven is gemiddeld slechter dan die van gezonde kinderen en vergelijkbaar met die van kinderen met een inflammatoire darmziekte. Daarnaast leidt chronische buikpijn vaak tot een veel schoolverzuim en zijn de kosten van gebruik van gezondheidszorg hoog. Ook hebben adolescenten met chronische buikpijn een verhoogd risico op het ontwikkelen van een depressie of angststoornis.

In dit symposium staan de verschillende buikpijnsyndromen centraal en kijken we naar welke onderzoeken nuttig en niet nuttig zijn. Ook de mogelijke behandelingen worden besproken waaronder dieetadviezen, pre- en probiotica, hypnotherapie en cognitieve gedragstherapie. Tevens komen medicamenteuze behandelingen aan de orde. Tot slot geven we tips en handvatten hoe te communiceren met kind en ouders.

Kortom, een symposium met een breed scala aan onderwerpen dat u niet mag missen!

Datum donderdag 2 november 2023
Locatie ReeHorst
Plaats Ede
Accreditatie

Toegekend door ABSG, NVK, VSR (5 pnt); aangevraagd bij kwaliteitsregister V&V. Huisartsen kunnen voor accreditatiepunten gebruik maken van de regeling ‘25% buiten eigen vakgebied’.

 

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt: € 259

 

Doelgroep

Kinderartsen, jeugdartsen, artsen M&G, huisartsen, kinder- en jeugdverpleegkundigen

Tijdstip

(Donderdag) 09:00 - 16:30

Locatie

ReeHorst

Bennekomseweg 24, 6717LM Ede

Organizer