Events

Nieuwsbrief

Inloggen

a

Menu

MKS-Middagsymposium ‘Hun leven, onze zorg’: “De kindzorg loopt voorop”

Geïnspireerd, voldaan en opgeladen om zelf aan de slag te gaan met alle nieuwe inzichten over MKS. In die stemming keerden de ruim 120 deelnemers aan het MKS Middagsymposium in De Soester Duinen gisteren na afloop weer huiswaarts. Precies zoals de organisatoren het bedoeld hadden. Missie geslaagd!

MKS leeft. Kinderarts Jan Peter Rake verwoordde het mooi in zijn praatje: “tien jaar geleden begon MKS als een systeem, maar nu is het een visie hoe je samen, binnen en buiten het ziekenhuis, de zorg aan kind en gezin zo goed mogelijk vormgeeft.”

“Samen lukt dat gewoon het beste. Op steeds meer plaatsen zie je dat zorgverleners met dat inzicht gewoon beginnen. Bijvoorbeeld eerst voor een bepaalde groep kinderen. En dan breidt het zich als een olievlek verder uit.”

Samen de zorg organiseren die kind en gezin nodig hebben. Dat is wat we willen, en veel zorgverleners doen het dus al, aldus Rake. “Maar ons zorgsysteem werk helaas niet erg mee met al z’n domeinen, kokers, eilanden en muren. In de kindzorg doorbreken we die hindernissen met MKS.”

“Heb je het Integraal Zorg Akkoord gelezen? We moeten samen patiëntgerichte zorg op de juiste plek organiseren, staat er. In netwerken. Ik zeg: dat is plagiaat, want dat is MKS.”

Jeroen van der Velden van de Universiteit Nyenrode, gespecialiseerd in netwerken, was hetzelfde opgevallen. Zorgverleners in de kindzorg lopen voorop, zegt hij. “Het formele zorgsysteem loopt vast, maar informeel zoeken jullie elkaar weer op. Zo ontstaan die netwerken, vaak zonder dat je het zelf door hebt.”

Niet ingewikkeld

Al meteen na de opening van het symposium door Eva Eikhout lieten kinderverpleegkundigen Kitty Stoker (Kinderbrandwondencentrum Beverwijk) en Carina de Munck (KinderThuisZorg) zien dat de MKS-werkwijze niet ingewikkeld is. In vrij korte tijd organiseerden zij blijvende samenwerking tussen zorgverleners en andere betrokken professionals binnen en buiten het ziekenhuis.

Carina de Munck: “Als doel hou je gewoon voor ogen dat je de zorg voor kind en gezin in het ziekenhuis naadloos wilt laten overlopen in de zorg thuis. Dan gaat het eigenlijk vanzelf.”

Leren van elkaar

De wens om de juiste zorg op de juiste plek voor ieder kind te helpen organiseren. Dat was wat de bezoekers aan ‘Hun leven, onze zorg’ bindt. Een prachtige gelegenheid om van elkaar te leren. Hoe pakten jullie het nou precies aan in Beverwijk? En wat zijn de ervaringen met MKS in Breda? Hoe kijken verpleegkundigen van KinderThuisZorg tegen MKS aan? En die van Vivre, van Zigzag Zorg en van Expert Care?

Kinderverpleegkundige Mirjam Zeebregts, initiator van het opzetten van MKS in en rond het Amphia in Breda, spoorde de vele collega’s in de zaal aan om het voortouw te nemen. “Toon verpleegkundig leiderschap. Wees niet bang, vertrouw op je expertise als verpleegkundige en op je ervaring. En begin volgende week maandag gewoon.”

Workshops

Voor diegenen die dat inderdaad van plan zijn, viel er in de workshops volop kennis op te halen op onderdelen van de MKS-werkwijze. Bijvoorbeeld in de sessie over gespreksinstrumenten als de Kindtool Mijn positieve gezondheid en de IMPACT-tools, waarmee kinderen zelf kunnen verkennen wat ze willen als het gaat om hun zorg. In andere workshops stonden praktische MKS-tools, het belang van digitale gegevensuitwisseling en domeinoverstijgend indiceren centraal.

Een speciale ervaring bood de workshop over netwerken die, heel toepasselijk, plaatsvond in de kroeg in de kelder van De Soester Duinen. Behalve de Netwerken Integrale Kindzorg speelde ook Jeroen van der Velden hier een hoofdrol – met zijn verhaal, maar zeker ook met zijn pianospel…

Dank

Een prachtige dag, vonden de organisatoren Kind & Ziekenhuis, beroepsvereniging Kinderverpleegkunde.nl en Kenniscentrum Kinderpalliatieve zorg. Aan allen die deze bijzondere dag mede mogelijk maakten, met name de ouders, de sprekers, dagvoorzitter Eva Eikhout, De Soester Duinen en natuurlijk onze sponsors Expert Care, Make a Wish, Zigzag Zorg en KinderThuisZorg: hartelijk dank!

 

Door: Pieter Hoogesteijn

 

Meer lezen over MKS? Ga naar www.integralekindzorgmetmks.nl voor onder meer:

  • MKS magazine – alles wat je moet weten over MKS, waaronder alle relevante tools
  • Interview Jan Peter Rake
  • Interview Kitty Stoker
  • Interview Mirjam Zeebregts
  • Interview Carina de Munck