Events

Nieuwsbrief

Inloggen

a

Menu

Werkgebieden

Waar je als kinderverpleegkundige aan de slag kan

 

Van oudsher worden kinderen in ziekenhuizen behandeld en verpleegd. Tegenwoordig is kinderverpleegkunde niet meer voorbehouden aan de ziekenhuisomgeving door toename van de mogelijkheden in technologie en organisatie van zorg. Daarmee vindt de zorg ook thuis en elders in de maatschappij plaats. Het kinderverpleegkundige vakgebied is hiermee ontzettend divers geworden en vraagt een grote en zeer gevarieerde deskundigheid van de kinderverpleegkundige. Veelal bekwamen kinderverpleegkundigen zich verder in een specifiek deel van het vakgebied dat werkplek en/of ziektebeeld gerelateerd is, denk hierbij aan: neonatologie, oncologie, diabeteszorg, thuisbeademing, palliatieve zorg, kinderpsychiatrie en vervolgspecialisaties zoals de kinderintensivecare. We geven je hier graag een beter beeld van de verschillende werkgebieden van kinderverpleegkundigen.

(Kinder)ziekenhuis

Een kinderziekenhuis is een ziekenhuis gespecialiseerd in de behandeling van kinderen. De algemene benaming voor deze zorg is pediatrie, maar in een kinderziekenhuis vind je allerlei specialismen zoals neonatologie, kinderchirurgie en kinderoncologie.

Kinderzorghuizen

In een verpleegkundig kinderzorghuis wordt er 24 uur per dag intensieve kinderverpleegkundige zorg geboden aan ernstig en chronisch zieke kinderen. Bij een verpleegkundig kinderzorghuis wordt 24-uurs zorg geboden, dit kan in verschillende vormen zijn: logeren, deeltijd wonen of wonen.

Kinderthuiszorg-organisaties

Een kinderthuiszorgorganisatie biedt kinderverpleegkundige zorg op maat aan acuut of chronisch zieke kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar buiten het ziekenhuis. Bij het kind thuis, op het kinderdagverblijf of bijvoorbeeld bij opa of opa of op een vakantieadres ergens in Nederland.

Kinderverpleegkundige dagverblijven

Bij een verpleegkundig kinderdagverblijf komen kinderen tot 5 jaar, die verpleegkundige zorg nodig hebben. Het doel van een verpleegkundig kinderdagverblijf is om de ontwikkelingskansen van deze kinderen te bevorderen en ouders en andere gezinsleden te ontlasten.

Scholen voor leerlingen met een chronische aandoening

Op scholen voor langdurige zieke leerlingen wordt het onderwijs afgestemd op de mogelijkheden en behoeften van het chronisch zieke kind. Elke leerling heeft een individueel handelingsplan. De groepen zijn klein waardoor er veel aandacht is voor de leerling.

Zelfstandigen

Binnen de kinderverpleegkunde is er ook een groep kinderverpleegkundigen te vinden die haar werkzaamheden niet in loondienst verricht maar als zelfstandige. Als zelfstandig werkend kinderverpleegkundige kun je werkzaam zijn binnen alle verschillende settingen waar kinderverpleegkundigen werken.