Events

Nieuwsbrief

Inloggen

a

Menu

Inge is kinderverpleegkundige, ze werkt voor een kinderthuiszorg organisatie en biedt kinderverpleegkundige zorg in de eigen leefomgeving van kind en gezin. Speciaal voor beroepsvereniging Kinderverpleegkunde.nl heeft zij een blog geschreven in de vorm van een 3-luik. In dit 3-luik lees je meer over wat het vak van kinderverpleegkundige voor haar zo bijzonder maakt.

Wat maakt het vak van kinderverpleegkundige voor mij zo bijzonder?

Liefde voor het vak, passie voor de zorg en een groot hart hebben voor de zorg aan kind en ouders.

Ik vind het persoonlijk heel erg mooi dat je de zorg aan kind en gezin samendoet, het is teamwork. Samen met kind, ouder(s), collega ‘s binnen het team, andere zorgprofessionals op verschillende plaatsen in de keten, leerkrachten en wie al niet meer. Samen, als een team met en rondom kind en gezin, de best passende zorg organiseren. Daarbij geldt ook, de juiste zorg op de juiste plek. Zorg in het ziekenhuis als het nodig is, zorg thuis als het kan. Thuis gedijt een ieder het beste: je eigen omgeving, je eigen bed. Ouders die kunnen werken, broers en of zussen die niet meer gescheiden zijn van elkaar. Het kind kan wellicht gewoon naar school en de zorg kan normaal doorgang vinden, thuis of juist op school. 

De kosten worden gereduceerd en er wordt in het ziekenhuis een plekje vrijgemaakt voor een kind dat de zorg in het ziekenhuis nodig heeft.

Als ik mensen vertel over mijn werk als kinderverpleegkundige, zorgt dat vaak voor vergelijkbare reacties. Ze zijn verbaasd en hebben bewondering voor de inhoud van mijn werk en de wijze waarop ik mijn vak uitoefen. Dikwijls wordt er ook gezegd: “ik zou het niet kunnen, al die zieke kinderen”.

Voor mij is het vooral een heel erg bijzonder vak. Je kijkt niet alleen naar benodigde zorg en verpleegtechnische handelingen, je kijkt vooral ook naar het kind en gezin daarachter. Dit doen we als kinderverpleegkundigen vanuit het Medisch Kindzorg Systeem, we kijken bij ieder kind en gezin naar de domeinen: “medisch, ontwikkeling, sociaal en veiligheid”. Die brede blik en het zorgvuldig kijken en luisteren zijn een hele verantwoordelijkheid. Maar het is ook wat het vak voor mij uitdagend, divers en bijzonder (mooi) maakt.

 

Ben jij ook werkzaam als kinderverpleegkundige en vind jij het leuk om te schrijven? Wij zijn op zoek naar kinderverpleegkundigen die één of meerdere malen een blog willen schrijven voor onze beroepsvereniging. Met elkaar kunnen wij zorgdragen voor een juiste en volledige beeldvorming van ons mooie vak. Wil jij mee doen? Stuur ons dan een mail op [email protected]. Wij kijken uit naar jouw verhalen!