Events

Nieuwsbrief

Inloggen

a

Menu

De Magische Pleister

De Magische Pleister is een initiatief vanuit het Beatrix Kinderziekenhuis en mede mogelijk gemaakt door Stichting Vrienden Beatrix Kinderziekenhuis. De Magische Pleister is een podcastserie waarin onderwerpen aan de orde komen die helpend kunnen zijn bij het ondersteunen van kinderen en hun ouders in het ziekenhuis. Het doel is om de medische zorg zo prettig mogelijk te laten verlopen. 

Een pijnvrij ziekenhuis?

In de eerste aflevering gaat Amke Klompmaker (Medisch Pedagogische Zorg) in gesprek met Michel van Vliet (Kinderarts Sociale Pediatrie). Met behulp van praktijkvoorbeelden bespreken ze waarom het bieden van comfort steeds meer op de voorgrond komt te staan in de kindergeneeskunde en hoe pijn in het brein werkt.

Trauma, prikangst of gezonde spanning?

In de tweede aflevering gaat Amke Klompmaker (Medisch Pedagogische Zorg) in gesprek met Marlies de Bruijn – van der Veen (GZ- en kinderpsycholoog). Met behulp van praktijkvoorbeelden maken ze onderscheid tussen trauma, prikangst en gezonde spanning. In de volksmond valt de term ‘trauma of traumatisch’ steeds vaker. Maar wanneer spreken we van een psychologisch trauma en wanneer van een ingrijpende gebeurtenis? En als het geen trauma is, wanneer spreken we dan van prikangst en wat valt onder gezonde spanning?