Events

Nieuwsbrief

Inloggen

a

Menu

Ilse is kinderverpleegkundige en neonatologieverpleegkundige in opleiding, ze werkt in het Deventer Ziekenhuis en biedt kinderverpleegkundige zorg in de klinische setting. Speciaal voor beroepsvereniging Kinderverpleegkunde.nl gaat zij maandelijks een blog schrijven, waarvan dit de allereerste is!
Ilse gaat jullie een inkijkje geven in het werk van een kinder- en neonatologieverpleegkundige en laten zien wat dit vak zo ontzettend waardevol, boeiend en bijzonder maakt. 

De opleiding tot OK-assistent leek mij echt helemaal geweldig. Eenmaal bezig met de opleiding begon ik mijn stage op gynaecologie.
“Er komt zo een spoedsectio, wil jij misschien foto’s maken? Vooral van de klok, de geboortetijd is erg belangrijk.”
Natuurlijk wilde ik dat. Verder hielp ik met alle taken als omloop en ik nam de camera over van de ouders. Wat een intiem moment, twee verwachtingsvolle ouders. Zenuwen die enerzijds te wijten zijn aan de procedure maar nog meer om het grote wonder wat dadelijk voor hun ogen geboren gaat worden. Ik maakte foto’s, enorm veel foto’s. Want iedere seconde was zo ontzettend prachtig.

Er stond een verpleegkundige klaar om de pasgeborene op te vangen. Ik dacht bij mezelf: bestaat er een baan waarin je dagelijks met baby’s én hun kersverse ouders mag werken?  Ik zat compleet in het verkeerde werkveld, dat was me wel duidelijk.

De weg naar de opleiding tot kinderverpleegkundige verliep niet heel soepel. Er moet een opleidingsplek beschikbaar zijn en ieder ziekenhuis hanteert andere feedback- en reflectie eisen. Ik heb hierin persoonlijk meerdere struggles ervaren. Maar het werkveld met de kinderen en hun gezinnen, de verscheidenheid van aandoeningen en de pedagogische manieren om de zorg goed uit te kunnen voeren maken dat dit echt mijn werkveld is. De positieve feedback van ouders en een aantal collega’s die heel mooi konden verwoorden waarom ik hiervoor geschikt ben, hebben me enorm geholpen het vlammetje weer aan wakkeren. Op een andere plaats, op een andere tijd heb ik mogen opbloeien tot de kinderverpleegkundige die ik nu ben.

Het zal jullie naar aanleiding van dit verhaal niet verbazen dat ik het komende najaar ga starten met de opleiding tot high-care neonatologieverpleegkundige. Mijn passie komt hierin helemaal naar voren: de pasgeborene met hun pasgeboren ouders, getuige zijn van de meest kwetsbare momenten en het technische aspect van de zorg. En bovenal: voor deze kinderen en ouders een steun kunnen zijn.

En nu staat zomaar mijn eerste blog online op het mooie platform voor kinderverpleegkundigen, de website van beroepsvereniging Kinderverpleegkunde.nl. Ik heb het ontstaan van Kinderverpleegkunde.nl vanaf de kinderschoenen gevolgd, wat is dit een waardevolle aanvulling voor ons specifieke werkveld. In mijn blogs zal ik jullie meenemen in deze prachtige wereld waarin alles samenkomt. Van mooie ervaringen tot heftige gebeurtenissen, als kinderverpleegkundige kom je het allemaal tegen. De volgers bestaan uit kinderverpleegkundigen zowel intra- als extra-muraal, neonatologieverpleegkundigen en (wellicht) aankomende collega’s!

Mocht je ooit aan jezelf twijfelen en je afvragen of jij wel geschikt bent voor dit werkveld, dan hoop ik dat je toch een manier vindt om bij jezelf te rade te gaan wat er wellicht voor nodig is. Voel je niet alleen in deze twijfelachtige periode, er zijn er meer voor je uitgegaan.
Kinder- (en/of neonatologie) verpleegkundige word je niet zomaar, stiekem ben je dat altijd diep van binnen al geweest en soms zijn wat vlieguren buiten de deur de oplossing om je een volwaardige kinderverpleegkundige te laten worden!

 

Ben jij ook werkzaam als kinderverpleegkundige en vind jij het leuk om te schrijven? Wij zijn op zoek naar kinderverpleegkundigen die één of meerdere malen een blog willen schrijven voor onze beroepsvereniging. Met elkaar kunnen wij zorgdragen voor een juiste en volledige beeldvorming van ons mooie vak. Wil jij mee doen? Stuur ons dan een mail op [email protected]. Wij kijken uit naar jouw verhalen!