Events

Nieuwsbrief

Inloggen

a

Menu

Binnen beroepsvereniging kinderverpleegkunde.nl hebben wij verschillende expertgroepen. Deze expertgroepen bestaan uit kinderverpleegkundigen met specifieke kennis en expertise. Sinds kort is de Expertgroep Transmurale Kinderverpleegkunde gestart. Deze Expertgroep gaat meedenken en praten over ontwikkelingen aangaande transmurale kinderverpleegkunde. De komende periode stellen de kinderverpleegkundigen uit de expertgroep zich aan jullie voor. Daarnaast gaan zij jullie doormiddel van blogs meenemen in hun ervaring met transmuraal opleiden en werken. Als eerste stelde Manon Ottens zich aan jullie voor, vandaag pakt Jorien Bouma de pen op.

In mei 2020 kwam ik de vacature ‘opleidingsplaats tot transmuraal kinderverpleegkundige’ tegen en dacht: ‘Dit past heel goed bij mij!’. Ik werd aangenomen en in september 2020 ben ik 4 maanden gaan voorwerken op kinderafdeling M1VA (maag, darm- en leverziekten & chirurgie) in het Beatrix Kinderziekenhuis (BKZ) onderdeel van het UMC Groningen. Daarna begon de inwerkperiode bij KinderThuisZorg Nederland (KTZ), hier ben ik in totaal 10 maanden gebleven.

In de tussentijd startte ik met de opleiding tot kinderverpleegkundige bij het Wenckebach instituut. De praktijkleerroute vindt plaats in zowel de intramurale als extramurale setting; in mijn geval het BKZ en één van de kinderwijkteams van KTZ,  team 6 in de provincie Groningen. Je wordt dus opgeleid binnen twee werkvelden, wat het veelzijdiger en nóg leuker maakt!

De laatste 7 maanden heb ik op M1VA in het BKZ gewerkt en in juni 2022 heb ik mijn diploma in ontvangst mogen nemen. Toen het contract voor mij als transmuraal kinderverpleegkundige opgesteld was, ben ik zowel op M1VA in het BKZ als bij KTZ gaan werken. Inmiddels doe ik dit 7 maanden. Mijn voorkeur ging uit naar 2 weken om en om werken. Dit betekent dat ik 2 weken bij KTZ werk, dan 2 weken BKZ en dan weer 2 weken KTZ enzovoort. Manon en ik wisselen elkaar af. Die 2 weken gaan snel voorbij en dit betekent dat ik flexibel moet zijn. Echter bevalt het mij heel goed, maar daarover vertel ik meer op een later moment.

Het blijft bijzonder om, samen met Manon, als eerste transmuraal kinderverpleegkundigen aan het werk te gaan en om betrokken te zijn bij de samenwerking tussen KTZ en het BKZ van het UMC Groningen. Het is voor ons allen een nieuwe uitdaging, maar wij denken dat het transmuraal werken steeds meer de toekomst van nog betere zorgverlening en samenwerking binnen de ketenzorg voor zieke kinderen gaat zijn!